En el segle XIX, Espanya passa de ser una societat estamental a una societat de classes.
- Legalment, desapareixen els antics privilegis de la noblesa i el clergat, però subsisteixen les desigualtats i apareixen profundes diferències de riquesa.
- Malgrat les transformacions socials, part de la noblesa, els alts càrrecs de l'exèrcit i la jerarquia eclesiàstica varen mantenir la seva preeminència, acompanyades de la nova gran burgesia industrial i financera i els terratinents enriquits.
- Bona part de la noblesa va conservar les seves terres, però d'altres famílies decaigueren i varen haver de vendre el seu patrimoni.
- El clergat secular, i principalment l'alta jerarquia, va continuar lligat a l'estat i al poder, però el clergat regular (ordes religiosos) va decaure, en ser desamortitzades les seves terres.
- L'alta burgesia va augmentar el seu poder, però fou menys nombrosa i poderosa que a d'atres països d'Europa.
Les classes socials:
- L'alta burgesia: juntament amb l'aristocràcia, els militars i la jerarquia eclesistàtica, concentra la riquesa i el poder. La integren industrials, banquers, grans comerciants i terratinents.
- La petita burgesia, integra les classes mitjanes: petits empresaris i comerciants, professionals liberals (metges, advocats, notaris...), funcionaris, petits i mitjans terratinents, professors universitaris. És només el 10% de la població.
- Les classes populars (pagesos, jornalers, proletariat industrial, artesans, servei domèstic...). Són el 72% de la població i el 80% de la població activa.
Lectura
García Sebastián, M. - Gatell Arimont, C. - Riesco Roche, S. GiH. Geografia i Història. Ed. Vicens Vives. Barcelona, 2016. p. 98 i 99
Qüestions
1. Comenta el pas de la societat estamental a la societat de classes, amb l'ajuda d'aquests dos gràfics:
La societat estamental (fins al s.XVIII) |
La societat de classes (s. XIX i XX) |
2. Observa el gràfic que encapçala aquesta unitat. Qui composava el gruix de la societat espanyola cap al 1860? Quin percentatge de la població eren? I quin percentatge de la població activa? Com eren les seves condicions de vida?
3. A partir del mateix gràfic, comenta el rol de la classe mitjana en la societat espanyola del segle XIX. Qui la integra? Quin pes té en la societat?
4. Quins grups socials guanyen poder al llarg del segle XIX? Quins en perden?
5. Per què la burgesia espanyola no és tan influent ni tan nombrosa com la d'altres països d'Europa?
6. Quins grups socials de l'Antic Règim continuen tenint molt de poder en el segle XIX?
7. Comenta breument (p. 106 del llibre de text) la situació de la dona treballadora en el s. XIX a Espanya.
No hay comentarios:
Publicar un comentario